Cercetătorii români lucrează la un test de diagnostic COVID pentru acasă

O echipă de cercetători din România și-a propus să creeze o modalitate de testare pentru COVID-19 care poate fi aplicată acasă. Pentru a face lumină, pandemia de Coronavirus este generată de virusul cu numele SARS-CoV-2 care produce boala denumită generic COVID-19. Există mai multe tulpini ale virusului cum și gripa are mai multe tulpini care pot fi contactate, unele mai dificile decât altele, mai agresive pentru diverse categorii de vârstă sau alte populații specifice.

Nu știm sigur dacă pandemia va reveni cu un nou val de îmbolnăviri la toamnă sau la iarnă, iar în momentul prezent, pandemia încă nu a luat sfârșit. În acest context, în jurul lumii, mulți cercetători și oameni de știință muncesc pentru a crea vaccinuri și scheme de tratament eficiente în combaterea coronavirusului. Iar cercetătorii români se alătură eforturilor globale de combatere a acestuia încercând să creeze o modalitate de test care poate fi realizată acasă, similar cu un test de sarcină.

La momentul actual, testarea se poate realiza numai în unitățile medicale, fie ele de stat sau private. Dar dacă valul de îmbolnăviri va reveni la toamnă sau la iarnă este important să se poată testa în masă, rapid și ieftin. O modalitate fezabilă poate fi reprezentată de un kit de test individual.

Coordonatorul echipei de cercetători spune că aplicația va putea fi gata după un an și jumătate după ce va fi testat și i se va putea valida rezultatul. Acesta ar arăta similar cu testul de sarcină și va putea fi achiziționat la un preț de aproximativ 4 euro.

Ciprian Iliescu, este doctor în tehnologie mecanică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, și conduce echipa care vrea să facă şi alte tipuri de kituri, utile pentru testarea simultană a unui grup cuprins între 20 și 50 de persoane, foarte utile pentru instituţii.

Este ca un fel de test de sarcină, ca să aveţi o imagine mai clară. Este o metodă gen PCR şi încercăm să folosim ca metodă saliva”, a declarat Ciprian Iliescu pentru Mediafax.

Ne propunem standardizarea unui protocol rapid de extracţie a ARN-ului viral, acest lucru poate fi implementat în această pandemie, dar şi pe viitor, în detecţia altor patogeni”, spune Graţiela Grădişteanu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *