Cum detectăm materia întunecată?

Poate nu știați, dar în Univers există pe lângă materia și undele pe care le putem vedea sau detecta cu aparate de măsură foarte sofisticate, o mulțime de alte componente pe care fie nu le înțelegem, fie nu le putem detecta. Poate ați auzit de antimaterie, ingredient pe care îl putem prepara în laborator pentru scurt timp și care a fost subiect de film și de carte dacă ne referim la ”Îngeri și Demoni” a lui Dan Brown.

Acum a venit timpul să ne familiarizăm cu un nou ingredient, dar de această dată mult mai consistent decât antimateria: materia întunecată. Universul are în componență aproximativ 85% doar materie întunecată. Și totuși, noi nu cunoaștem aproape nimic despre ea deoarece nu o putem vedea, de aici provenindu-i chiar denumirea.

Nu cred că vă puteți imagina, dar tot ce cunoaște știința până acum, fizica cel puțin despre Univers este doar o mică parte, am putut studia numai un fragment din 25% din toată materia di Univers, și există multe teorii valide care susțin că pe lângă Universul Observabil, există structuri de materie sau de câmp mult mai complexe, dar mult prea greu de studiat și prin urmare de demonstrat prin experiment.

Toată tehnologia lumii moderne este bazată pe mai puțin de 25% din informațiile pe care le-am putut extrage până acum din lumea din jurul nostru. De aceea ce interesează cercetarea și mai ales explorarea spațială, pentru a descoperi noi moduri în care putem folosi resursele de care dispune Universul nostru.

Dar să revenim la materia întunecată – v-ați întreba cum de suntem siguri că măcar există așa ceva dacă nu o putem vedea, sau atinge sau observa. Explicația este una simplă: dincolo de ce putem detecta cu ajutorul aparatelor de măsură, există diferențe gravitaționale între ceea ce se detectează și ceea ce se calculează teoretic.

Ați spune că au eroare instrumentele de măsură dar nu este așa – au fost verificate și testate și s-a demonstrat clar că mai există ceva acolo, ceva ce nu putem vedea dar ne dă calculele peste cap. Așadar, după ce s-a introdus ideea de materie întunecată, totul a căpătat dintr-o dată sens.

De ce nu putem vedea această materie din moment ce ea interacționează cu noi la nivel gravitațional? Ei bine, materia întunecată nu interacționează cu lumina sau cu majoritatea undelor electromagnetice. De aceea oamenii de știință trebuie să găsească alte modalități de a o detecta pentru a o putea studia.

Totuși s-a descoperit că cel puțin teoretic, materia întunecată interacționează cu nucleele atomice ale materiei obișnuite și s-a elaborat o modalitate de cercetare care să detecteze aceste ciocniri deoarece ele generează electroni, deci semnale electromagnetice care pot fi captate de aparatele de măsură convenționale.

Au fost publicate mai multe cercetări în acest sens și acum se încearcă deja stabilirea unor procedee prin care să poată fi studiate componentele materiei întunecate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *