Generatoare de curent bazate pe întuneric

 

Poate sunteți familiari cu panourile solare. Dacă este așa, atunci știți că randamentul unui panou solar scade foarte mult atunci când o parte a sa se află în penumbră sau în umbră totală.

Pentru a evita o scădere atât de mare în randamentul acestor panouri, sunt folosite diverse tehnici avansate de optimizare a transferului de putere de la fiecare celulă în parte, la banca de energie, uneori acesta fiind parțial sau temporar întrerupt. Se mai folosește o conectare specială a celulelor între ele care le permite să stabilizeze fluxul de curent care este produs de panou. Dar toate aceste demersuri uneori tot nu pot produce suficientă energie.

Din acest motiv, s-a căutat o modalitate alternativă de a efectua o cultivare mai eficientă a luminii, chiar și puține atunci când panoul nu stă în poziție frontală spre razele solare. Așa că, mai mulți cercetători au inventat un prototip de panou solar care folosește umbrele ți zonele întunecare să le amplifice puterea extrasă de la razele de soare. Cumva tehnologia este foarte simplă, dar bizară, punând mare importanță pe contraste și rolul lor.

Principiul de funcționare este unul ușor de înțeles: Când zonele expuse la lumină produc electroni, aceștia sunt atrași aproape instantaneu între zonele întunecate. Acest flux de curent a fost captat și transformat în curent. Tehnica produce dublul cantității de curent decât folosind abordarea clasică, însă rămâne încă destul de redus

Important este că se fac pași în acest domeniu. Până când tehnologia poate deveni fiabilă și chiar productivă, ea poate fi utilizată în cazul dispozitivelor care se încarcă solar dar nu dispun mereu de suficientă iluminare încât să producă un flux continuu de curent. Aici are o aplicabilitate imensă.

“Putem să srângem energie oriunde pe Pământ, nu doar în locuri publice,” a declarant echipa de la Universitatea Națională din Singapore pentru Science News.

Mulți oameni cred că umbrele sunt inutile”, a spus Tan pentru Science News. “Totul poate fi folositor, inclusiv umbrele.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *