5 lucruri interesante pe care ar trebui să le știi despre Suedia

Suedia este țara nordică recunoscută la nivel internațional pentru calitatea vieții cetățenilor. Țara este o monarhie constituțională fiind condusă de regele Carl XVI Gustaf. Aceasta se învecinează cu Norvegia și Finlanda, ocupând partea estică a peninsulei Scandinave.

Statisticile arată că Suedia este foarte bine poziționată din punct de vedere al energiei verzi, consumul la nivel național fiind acoperit în proporție de 52% doar din surse de energie regenerabilă și 99% din deșeurile aruncate sunt reciclate.

5 lucruri interesante pe care ar trebui să le știi despre Suedia

Două treimi din suprafața Suediei este acoperită de păduri acestea acoperind nu mai puțin de 280.650 de kilometri pătrați.

Cetățenii suedezi beneficiază de dreptul Allemansratten, adică dreptul de a hoinări prin păduri și spații naturale, indiferent că acestea aparțin statului sau că reprezintă proprietate privată. Dreptul are foarte puține constrângeri și numai în proximitatea așezărilor umane pentru a le proteja acestora viața privată.  Suedezii pot să se aventureze prin păduri și să culeagă ciuperci sau alte fructe de pădure.

Am spus că Suedia reciclează 99% din deșeuri, dar asta nu e tot! Țara importă cantități uriașe de deșeuri pentru a-și aproviziona fabricile de reciclare pentru ca acestea să aibă materie primă.

Suedia beneficiază de unul dintre cele mai bune pașapoarte. Folosind pașaportul suedez, se poate călători liber în 124 de țări.  Totodată,  se pot obține vize pe loc în alte 33 de țări. Pașaportul suedez este pe locul 3 în lume în ceea ce privește dreptul de liberă circulație.

Există magazine speciale de unde se poate achiziționa numai alcool. Comercializarea și producerea acestuia în afara acestor centre avizate și înființate de stat este ilegală. Astfel că Suedia este țara în care o companie de stat deține monopolul asupra comercializării băuturilor alcoolice și chiar și așa nu poți achiziționa oricât de mult, cantitățile mari riscând suspiciuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *