Creierul se poate remodela singur de-a lungul vieții?

De-a lungul vieții creierul nostru suferă transformări în permanență. Această capacitate a creierului de a se modifica poartă numele de plasticitate. Se face o analogie cu modelul plastilinei care poate fi remodelată constat.

Dar nu întregul creier se modifică, ci doar neuronii și rețelele pe care le formează aceștia pot fi modificate din diferite motive. În timpul dezvoltării când suntem tineri, la răspunsul leziunilor cerebrale și în timpul procesului de învățare.

Creierul
Creierul

Există numeroase mecanisme ale plasticității dintre care cea mai importantă este plasticitatea sinaptică prin care neuronii își modifică modul de a comunica intre ei. Plasticitate sinaptică îndeplinește o funcție importantă în creierele noastre. Aceasta poate ajuta creierul să se recupereze în urma unei traume sau leziuni. În cele mai multe circumstanțe neuronii nu cresc la loc.

Cum se adaptează neuronii schimbărilor?

În schimb alți neuroni se adaptează și pot câteodată să preia roluri asemănătoare cu neuronii pierduți. Astfel se poate forma o altă rețea care este similară. Aceasta este asemeni unui proces de reînvățare ce subliniază abilitățile de recuperare a creierului. Este adevărat și faptul că un nou studiu a demonstrat că simțul tactil poate fi perceput în aria văzului. De asemenea, a ieșit la iveală și faptul că ariile vizuale pot fi percepute la fel ca cele ale sunetelor.

În plus, o jumătate de cap funcționează ca un întreg după suficient timp dacă acesta s-a remodelat.

Studiul a cercetat cercetătorii două grupuri de persoane nevăzătoare: unii din naștere și alții care și-au pierdut vederea la vârsta de nouă ani sau mai târziu. Folosind imagistica funcțională cu rezonanță magnetică (fRMN), ei au testat dacă aceste persoane reacționează la sunete de exemplu pași care se apropie. Rezultatul a fost clar.

Creierul este cel mai important organ al omului și tocmai de aceea este nevoie de o îngrijire continuă a acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *