Gropile de gunoi devin o problemă reală în majoritatea statelor

Odată cu numărul de locuitori din SUA, a crescut și producția lor colectivă de gunoi – cantitate care, anul trecut, a atins 227 de milioane de tone.

In cazul gropilor moderne, administratorii comprimă și modelează mormanele de gunoaie, pentru a maximiza capacitatea de depozitare. Când gunoiul se descompune, materia organică produce dioxid de carbon și metan. Metanul este un gaz puternic care poate fi ars pentru a produce energie.

In centralele electrice construite lângă gropile de gunoi s-au produs aproape 15 miliarde de kilowați pe oră. Adică suficient pentru a alimenta cu energie aproximativ un milion de case timp de un an. Peste 600 de proiecte energetice axate pe gropile de gunoi captează aceste gaze în conducte si le scot la suprafață. Aproape toate statele americane se preocupă de acest lucru, excepție făcând doar Alaska şi Hawaii.

Gropile de gunoi din SUA
Gropile de gunoi din SUA

Cum au de gând unele state să folosească gunoaiele în scopuri bune?

California are cele mai multe asemenea proiecte: 75. Agenția de Protejare a Mediului a stabilit ca, alături de energia eoliană și solară, cea obținută din gazul emanat de gropile de gunoi reprezintă o modalitate eficientă si ecologică de a produce curent.

Căutând noi surse de venit, mai multe state și companii private au investit în tehnologii prin care să transforme gunoiul în alte substanțe valoroase, cum ar fi uleiul sau etanolul. Alte țări testează strategii similare. În Belgia, un parteneriat își propune să extragă și să folosească gazele produse de o groapă de gunoi care datează din anii 1960.

Demonstrând că gunoiul este valoros, Suedia a început deja să importe deşeuri din Norvegia și să le incinereze. A luat această decizie pentru a alimenta cererea tot mai mare de energie. Se pare că mai nou a decis să facă importuri și pentru reciclare.

Acesta ar putea fi un semnal de alarmă și pentru România. Să nu uităm că și țara noastră se confruntă cu munți de gunoaie, iar autoritățile nu au de gând să ia vreo măsură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *