Șofranul de la origini până în prezent- mai scump aliment din lume

Șofranul este o plantă mediteraneeană din familia irisului. Este dovedit faptul că din această plantă se pot extrage condimentul șofran dar și alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Această plantă a fost din totdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile acestuia se află în Orientul Mijlociu. deși sunt studii care afirmă că ar fi apărut pentru prima dată la greci, în Creta. Se pare că ar fi fost adus de mauri în Spania și este prezent la aceste popoare chiar și în ziua de azi.

Făcând parte din familia erbaceelor, șofranul se cultivă, putând atinge în jur de 30-40 în înălțime. Frunzele sale sunt lungi și înguste iar fructele sunt mici și albe, florile sunt violete, cu linii purpurii. Șofranul crește din tulpini subpământene (rizomi).

Utilizarea corectă a șofranului

Când ne referim la șofran ca mirodenie, ne referim  numai la cele trei pistiluri. Acestea sunt delicate, sub forma de filamente în lungime de 2,5-4 centimetri. Culoarea este portocalie-roșcată, intensă iar la șofranul de bună calitate aceasta este uniformă.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bradford, s-a demonstrat ca o substanță extrasă din șofran, numită colchicină, are un puternic efect antitumoral. În urma studiului s-a demonstrat că acesta are efecte secundare minime.

Șofranul
Șofranul

Cercetătorii susțin, de asemenea, că deși nu a fost testat încă pe subiecți umani, ci numai pe șoareci, substanța poate distruge mai multe tipuri de tumori solide. Potrivit rezultatelor studiului care va fi prezentat la British Science Festival, în unele teste vizând acest medicament, jumătate dintre tumorile tratate au dispărut complet după o singură injecție.

În bucătărie șofranul își găsește foarte repede o întrebuințare. Bucătarii folosesc această plantă de obicei pentru a da un gust mai bun preparatelor.

Medicii îi atenționează pe consumatorii de șofran că acesta poate deveni nociv și poate duce la tulburări comportamentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *