Galaxiile uriașe și formarea planetelor- curiozități din Univers

Se pare că cercetătorii au fost martorii unei „nașteri”, metaforic vorbind. Aceștia au reușit să surprindă cât de cât modul în care o planetă a luat naștere. Dar o dată cu clarificarea acestui mister, au reușit să afle și modul în care galaxiile cresc. Așa cum bine știți, galaxiile uriașe sunt destul de rare, doar că nimeni nu a știut până acum de ce. 

În articolul anterior pe acest subiect am prezentat necesitatea dezvoltării unei rețele de numeroase antene. Aceasta a luat numele de ALMA, iar de la inaugurarea ei, s-au făcut în ritm susținut alte descoperiri.

În iulie 2013, astronomii au raportat că observațiile făcute de telescop contribuiseră la rezolvarea unei vechi enigme. De ce sunt galaxiile masive atât de rare în univers? Imaginile de înaltă rezoluție ale galaxiei Sculptor, din apropiere, surprinse de ALMA, prezentau gaze reci și dense care se ridicau din centrul discului galactic.

Astronomii au tras concluzia că gazul era împroșcat de suflul exploziv al stelelor recent formate, o uriașă pierdere de materie primă pentru stele. Aceasta ar putea împiedica creșterea ulterioară a galaxiei. Dacă se confirma și în cazul altor galaxii, fenomenul putea oferi soluția misterului.

Nașterea planetelor și  extinderea galaxiilor

Fidel angajamentului asumat, Telescopul ALMA îi ajută pe cercetători să înțeleagă cum se nasc planetele. Anul trecut s-au raportat imagini surprinse de ALMA, cu un disc de praf care se rotea în jurul unei stele tinere – un ”incubator” de planete.

Imaginile au dezvăluit ceea ce părea a fi un fel de capcană pentru praf, în interiorul discului. Se pare că este vorba de o regiune adăpostită, unde mici particule de praf se puteau alipi unele de altele, aglutinându-se treptat, granulă cu granulă, suficient de multe și de mari pentru a zămisli o planetă. Era prima dată când cercetătorii întrezăreau începutul procesului de formare a planetelor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *