Urșii polari sunt în pericol de dispariție!

De când cu era industrializării, încălzirea globală a devenit o problemă care nu mai poate fi ignorată. Schimbările climatice nu doar că ne afectează viața de zi cu zi, însă au devenit nocive pentru vietățile sălbatice, nevinovate de altfel pentru inconștiența noastră. Printre acestea se numără și urșii polari, atât de frumoși, al căror habitat natual este pe cale să se topească și să devină un mare ocean.

Urșii polari sunt înotători excelenți, dar locul lor preferat este gheața, care acoperă apele continentului Arctic aproape tot anul.

Gheața este spațiul unde se reproduc, unde vânează și unde își cresc puii, dar tot gheața este cea care amenință tot mai mult supraviețuirea urșilor polari. Regiunea arctică este tot mai grav afectată de încălzirea globală, iar ursul polar este printre primele victime ale topirii continentului de gheață – elementul esențial pentru a supraviețui. Ce se vor face aceste animale în momentul în care nu vor mai avea unde să trăiască?

Ursul polar are nevoie de gheață ca să poată vâna, ca să se poată împerechea, ca să poată să se hrănească. Fără de aceasta, mai mult ca sigur va ajunge o specie rară, pe cale de dispariție.

La începutul verii arctice urșii polari trebuie să se hrănească cu cantități mari de carne de focă pentru a compensa lipsa hranei din timpul iernii iar coloniile de foci nu se găsesc întotdeauna în apropiere.

Așa că, urșii polari sunt nevoiți să parcurgă kilometri întregi de gheață pentru a putea vâna.

Totuși, în ultimii 100 de ani temperatura medie din regiunea arctică a crescut cu aproximativ 5 grade ceea ce a determinat topirea a suprafețe întregi de pe teritoriul înghețat făcând această călătorie aproape impracticabilă.

Urșii polari sunt extrem de vulnerabili la schimbările climatice neputându-se adapta la un alt mediu decât cel înghețat. Cum pierderile de gheață sunt tot mai mari, se pare că populația de urși polari va dispărea definitiv în mai puțin de 75 de ani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *