Cameleonul, regele deghizărilor, se află din nou în atenția specialiștilor

Poate cea mai fascinantă creatură este cameleonul care nu se sfiește să își exprime trăirile. Cunoștințele noastre despre culorile cameleonului au evoluat și ele, mai ales la începutul acestui an, odată cu publicarea studiului lui Michel Milinkovitch.

Multă vreme cercetătorii au crezut despre cameleoni că își schimbă culoarea atunci când pigmenții celulelor pielii se răspândesc de-a lungul unor extensii celulare, ca niște vene. Milinkovitch, specialist în genetica și biofizica evoluției, spune că teoria nu ține, fiindcă există mulți cameleoni verzi fără pigmenți verzi în celulele pielii. Aşa că Milinkovitch și colegii lui de la Universitatea din Geneva au început să facă „biologie și fizică la grămadă“ – după cum spune el.

Sub un strat de celule pigmentare au găsit un alt strat de celule ale pielii. Acestea conțin nanocristale dispuse într-o rețea cu ochiuri triunghiulare. Expunând mostre de piele de cameleon la diverse presiuni și substanțe chimice, cercetătorii au descoperit că aceste cristale pot fi „reglate“ ca să modifice spațiile dintre ele.

Asta afectează la rândul său culoarea luminii reflectate de rețeaua de cristale. Pe măsură ce distanța dintre cristale crește, culorile reflectate trec de la albastru la verde, apoi la galben, portocaliu și în final la roșu la anumiți cameleoni-panteră. Ei trec de la relaxare la agitație sau excitare.

Cameleonul

Mecanismul de schimbare a  culorii pielii

Un alt aspect interesant și captivant de cercetat este mecanismul prin care cameleonii își schimbă culoarea pielii. S-a descoperit faptul că, în urma schimbării stării de spirit a acestora, corpul cameleonilor produc diverse substanțe chimice care interacționează în celulele epiteliale. Celulele epiteliale ale cameleonilor prezintă niște cristale. Arată ca niște mici prisme care reflectă anumite componente ale luminii. Acțiunea are loc în funcție de lungimea de undă a razelor care îi lovesc pielea și de distanța dintre cristale.

Substanțele chimice secretate de organism la schimbarea dispoziției, modifică distanța dintre aceste cristale, motiv pentru care va fi reflectată o altă nuanță din spectrul luminos care le atinge pielea. Practic, aceștia pot selecta în funcție de dispoziție, ce lungime de undă poate reflecta pielea lor. Cameleonul are un împresionant mod de a se cosmetiza, nu credeți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *