Megiddo, locul unde se va da bătălia finală dintre bine și rău

Conform legendelor din biblie, Megiddo este locul unde se va da bătălia finală dintre Bine și Rău. Acest oraș este unul din cele mai importante situri arheologice din Orientul Apropiat. Acolo au fost realizate descoperiri din perioade biblice precum și într-o perioadă mai largă plasată între 7000 și 300 de ani î.e.n.

După mulți ani de cercetări arheologice s-a depistat faptul că aici se află ruinele a cel puțin 20 de orașe antice, construite unul peste altul.

„Megiddo este menţionat de zeci de ori în Biblia ebraică şi într-o multitudine de alte texte antice, dar este cunoscut mai ales din Noul Testament ca locul pentru penultima luptă între forţele binelui şi forţele răului”, explică Eric Cline, expert în limbi clasice şi ale Orientului Apropiat al Universităţii „George Washington”. Acesta este și autorul cărţii „Digging up Armageddon: The Search for the Lost City of Solomon”.

Proveniența numelui

În limba ebraică, muntele Magiddo este tradus ca ”Har Megiddo”. Dar cum se ajunge de la ”Har Megiddo”, numele inițial al așezării, la Armageddon? Ei bine, în timp ce culturile s-au perindat peste așezare, acestea au condus la o schimbare a sintagmei prin adăugarea literei ”n” și eliminarea literei ”h”. S-a trecut de la ”Har Magiddo” la ”Harmageddon”. După care n-a mai fost decât un pas până la numele nefast de ”Armageddon”.

Dacă interpretăm Apocalipsa după Ioan, la Meghido va avea loc ultima și cea mai sângeroasă bătălie din istoria omenirii. Astfel că, acolo va fi locul unde forțele binelui conduse de Iisus Hristos vor înfrunta forțele răului în frunte cu Antihrist. Majoritatea asociază Meghido cu luptele din Orientul Mijlociu dintre Israel și statele musulmane precum Libia sau Siria. Adevărul este că istoria locului este marcată de lupte crâncene, mult mai prezente decât în multe locuri de pe glob.

Prima descriere completă a unei bătălii din Meggido datează încă din 1478 î. Hr. Când faraonul Tutmes al III-lea a obținut o victorie faimoasă care a culminat cu ocuparea orașului. Tot de acest loc este legat și războiul din 609 î. Hr. Dintre Egipt și Regatul lui Iuda când regele Iosia a căzut. În 1918, în timpul Primului Război Mondial, a fost purtată o bătălie dintre trupele Antantei conduse de generalul Edmund Allenby și armata otomană. Acestea sunt doar câteva exemple care certifică numele orașului ca fiind sortit condamnării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *