Pălăria pe care o porți îți poate produce căderea părului?

„Scoate pălăria. Te va face chel.” Este un  lucru pe care un bunic apreciat l-ar putea spune unui nepot purtând o pălărie în interior, dar există unii care cred că există înțelepciune în acest îndemn.

Am avut oamenii să mă întrebe despre acest lucru și pot înțelege de ce cred că este adevărat”, spune dr. Hayley Goldbach, dermatolog la UCLA Health. Unii oameni încep să poarte o pălărie pentru a ascunde căderea părului, spune ea.  Asta poate determina observatorii să ajungă la concluzia că purtarea pălăriei a declanșat chelia. Probabil nu este cazul. „Cred că răspunsul scurt este că purtarea pălăriei nu este probabil o problemă reală”, spune Goldbach.

Genetica este principalul jucător în căderea părului”, spune dr. Michael Wolfeld, chirurg plastic specializat în restaurarea părului și profesor asistent clinic la Mount Sinai Medical Center din New York. Wolfeld spune că „modelul masculin” și chelia „modelului feminin” sunt inițiate în parte de o sensibilitate genetică moștenită. Este vorbade un hormon numit dihidrotestosteron (DHT), care apare la nivelul scalpului, precum și în alte părți ale corpului.

Care sunt de fapt cauzele cheliei?

Acestea fiind spuse, cauzele chelie sunt „multifactoriale”.  „Într-o perioadă de ani,  tensiunea și stresul pot determina căderea părului”, spune Wolfeld.

Etanșeitatea este subiectivă, dar dacă pălăria este atât de strânsă încât lasă o indentare în piele, poate doriți să găsiți ceva mai larg. „Cred că, dacă cineva ar purta o pălărie foarte strânsă și pe perioade lungi de timp” – în fiecare zi, luni sau ani la rând – „asta ar putea provoca o deteriorare a părului”, adaugă Wolfeld. Aceasta, la rândul său, ar putea promova căderea părului.

Dacă pălăria ar fi prea strânsă, aș putea vedea că provoacă iritații sau inflamații în foliculul de păr”, spune Goldbach. În sine, probabil că acest lucru nu ar cauza căderea părului. Dar ea ar putea fi un factor care contribuie, spune ea.

Influențează sau nu materialele textile ale pălăriei căderea părului?

Materialele utilizate într-o pălărie – coloranții sau textilele, de exemplu – ar putea jucaun rol și în căderea părului, spune dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie la Universitatea George Washington. „Dacă o pălărie provoacă o reacție alergică la nivelul scalpului, asta ar putea provoca căderea părului din cauza inflamației”, spune el.

În cazul în care cineva ar merge deja chel din cauza altor factori, cum ar fi o predispoziție genetică, această cădere indusă de inflamație ar putea grăbi procesul de pierdere a părului, spune el.
În cazuri rare, purtarea unei pălării în timp ce transpirați ar putea fi, de asemenea, un factor. „Sărurile din transpirație sunt iritante fizic pentru piele”, spune el. Dacă porți tot timpul o pălărie pătată de transpirație, această iritare ar putea duce la inflamație. Ceea ce, din nou, ar putea accelera procesul de pierdere a părului, spune el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *