Dacă Donald Trump ar relua testele nucleare și alții ar face asta

Oamenii de știință i-au scris lui Donald Trump după ce acesta a declarat că intenționează să reia testele cu arme nucleare. Aceștia i-au spus că ar putea determina și alte state să facă același lucru.

Nu mai puțin de 70 de oameni de știință, foarte respectați, îi cer într-o scrisoare comună șefului Casei Albe să renunțe la ideea reluării testelor nucleare. Aceasta ar reprezenta o invitație la accelerarea înarmării  cu dispozitive fatale de distrugere în masă a mediului înconjurător. Aceste arme produc daune majore mediului înconjurător.

Există diverse studii care au măsurat sub o formă sau alta daunele produce mediului de către armele nucleare. Dar nu este nici pe departe un studiu complet, iar rezultatele sunt terifiante. Datele colectate arată că armele nucleare sunt un adevărat Armagedon pentru planeta Pământ. Administrația Trump este tentată să recurgă la un nou test nuclear pentru prima oară după anul 1992, așa cum notează presa americană.

Șase laureați ai premiului Nobel împreună cu zeci de cercetători au semnat o scrisoare comună publicată de revista Science. Această scrisoare este încă deschisă. Cercetătorii propun guvernului american să renunțe la proiectul de efectuare a testelor nucleare.

În ultimii ani mai multe state cu regimuri politice au avut tentative de test ale acestor arme și au destabilizat situația geo-politică actuală. Reluarea testelor de către americani ar da ”undă-verde” și altor state care până acum și-au dorit acest lucru. India, Coreea de Nord și Pakistan abia așteaptă o astfel de oportunitate.

Ce spun experții?

Experții mai adaugă:

Dacă testele sunt subterane, materiale radioactive ar putea să se răspândească în mediul înconjurător local, inclusiv în resursele de apă“.

La finele lunii mari, Washington a anunțat că se desfășoară discuții cu privire la posibilitatea reluării testelor nucleare. Acesta a fost ca un avertisment pentru Rusia și China. SUA încearcă să le descurajeze acestora expansiunea și influența. Administrația lui Donald Trump a permis ridicarea unor noi năzuințe prin retragerea unui număr important de trupe din zona Europeană și Asiatică.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *