Picturile rupestre au devenit un subiect foarte important pentru cercetători

Picturile rupestre au fost întotdeauna văzute ca pe o primă formă de comunicare a oamenilor. Acestea reprezintă, de fapt, bucăți din civilizațiile vechi ale lumii și primesc o atenție deosebită din partea cercetătorilor.

De-a lungul timpului au fost descoperite o mulțime de astfel de picturi în toate colțurile lumii. Franța și Spania sunt printre cele mai bogate țări atunci când vorbim de existența unor astfel de picturi. Desigur, și la noi în țară s-au descoperit vechi desene pe pereții unei peșteri din Bihor.

Picturile rupestre din Spania

De curând o descoperire  cercetătorilor din Barcelona a dat peste cap tot ceea ce se știa despre Omul de Neanderthal. Se pare că s-au decoperit în Peninsula Iberică trei peșteri pline cu mii de desene vechi.

După o cercetare amănunțită, oamenii de știință au descoperit faptul că picturile au fost făcute în urmă cu 60.000 de ani. Cu alte cuvinte, se pare că au fost făcute de omul de Neanderthal. Această descoperire schimbă puțin felul în care era privit strămoșul nostru. Dacă până acum se credea că acesta nu avea un coeficient de inteligență prea ridicat, uneltele și mormintele descoperite au schimbat total percepția cercetătorilor.

Picturile rupestre din Franța

În 1940 pe teritoriul Franței a fost făcută o adevărată descoperire istorică. Câțiva tineri care se plimbau au dat peste o peșteră care conținea o mulține de desene și simboluri. Cercetătorii au analizat imediat desenele și au ajuns la concluzia că acestea datează de acum mai binde de 35.000 de ani. Pe pereții peșterii se pot observa clar desene cu lei, urși sau bizoni.

Picturile rupestre din România

Peștera Coliboaia din Bihor a păstrat intacte câteva dintre desenele realizate de predecesorii noștri. Cercetătorii români au analizat cu grijă toate probele preluate și au stabilit că picturile datează de mai bine de 36.000 de ani. Acestea reprezintă urși, rinoceri, cai sau feline. După descoperire, peștera a devenit parimoniul UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *